Талант народжує натхнення, але натхненням керує майстерність.
Єліза Ожешко

Сімейна ікона

На такій іконі прийнято зображувати Небесних Заступників кожного члена родини. Сімейні ікони називають родовими, оскільки вони призначені для зміцнення родових зв’язків. Сімейні ікони передаються із покоління в покоління і є духовним символом сім’ї.

Якщо ікона написана як подарунок до Дня Вінчання молодого подружжя або відразу ж після, то на ній зазвичай зображаються двоє святих: покровителі чоловіка і дружини.
На «сімейній» іконі може бути зображено багато святих: святі покровителі дітей, подружжя, їхніх батьків, їхніх прабатьків, в тому числі і тих, що вже пішли з життя.
На такій іконі може бути написаний Ангел-охоронець сімейного роду. Ангел-охоронець буває зображений в центрі ікони, посеред сімейних святих.
Нагорі «сімейної ікони» може бути зображений благословляючий Господь Ісус Христос, Нерукотворний Образ, Пресвята Трійця, Богородиця: зазвичай «Знамення» або «Покрова».
Також «сімейною іконою» може бути ікона, що складається з декількох ікон (частин), з'єднаних у загальну композицію. На одній з частин такої ікони зображують святих покровителів, або ж їх малюють у клеймах на полях.Також на такий іконі може бути написаний «Деісус» або зображені будь які шановані святі. В інших «частинах» ікони можуть бути написані образи Пресвятої Богородиці, або Спаситель.
Іноді пишуть покровителів сім'ї в молитовному предстоянні перед Ісусом Христом або Богородицею.
Є ще один тип «сімейних ікон»: коли святі сімейні покровителі розташовані не в ковчезі ікони, а на її полях. Святих, написаних на полях ікони, називають «полеосними». Разом з ними часто пишуть і Ангела Охоронця. У центральній частині ікони пишуть образ Христа Вседержителя або особливо шанований образ Пресвятої Богородиці. Святі, зображені на полях, звертаються в молитві про своїх підопічних до центрального образу.