Талант народжує натхнення, але натхненням керує майстерність.
Єліза Ожешко

Домашній іконостас

Домашній іконостас бажано розміщувати у східній стороні кімнати, тому що схід як богословське поняття має особливе значення в християнстві. (І насадив Господь Бог рай ув Едені на сході, і там осадив людину, яку створив (Бут. 2,8). Вернися, Єрусалим, на схід, і подивися на радість, прийдешню до тебе від Бога (Вар. 4, 36). І підняв мене Дух, і привів мене до східньої брами Господнього дому, що обернена на схід (Єз. +11, 1).
… Бо як блискавка та вибігає зо сходу, і з'являється аж до заходу, так буде і прихід Сина Людського (Мф. 24, 27).

Ікони в домашньому іконостасі розташовують в тому ж самому порядку, що і в церковному.
Головною іконою є ікона із образом Спасителя. Ліворуч ставлять ікону Богородиці. Ці ікони є головними та обов’язковими для кожного дому. А ось інші ікони Ви вибираєте за власним бажанням.
Над іконами Христа та Богородиці можна розмістити зображення Трійці або Розп’яття. При цьому слід пам’ятати та придержуватися ієрархії, а саме — не розміщувати ікони святих, які можуть перевищувати розміри ікон Спасителя та Богородиці, а також не бажано розміщувати над їхніми образами інші ікони в домашньому іконостасі.
При недостатній площі для розміщення домашнього іконостасу, можна вибрати ікони із образами Святих Заступників для кожного члена своєї родини.

Після народження дитини замовляють мірну ікону, на якій в повний зріст пишеться Святий Небесний Заступник новонародженого. Образ Заступника вибирається згідно імені, яким названа дитина.
Висоту іконной дошки роблять такою ж, як і ріст немовляти при народженні. Звідси і походить назва ікони – "мірна ікона". Її дарують дитині при хрещенні і вона супроводжує новонародженого все життя, як молитвенний образ для зв’зку з Богом.

Для домашнього іконостасу можна також взяти сімейну ікону, на якій прийнято зображувати Небесних Заступників кожного члена родини. Сімейні ікони називають родовими, оскільки вони призначені для зміцнення родових зв’язків. Сімейні ікони передаються із покоління в покоління і є духовним символом сім’ї.

В домашньому іконостасі доволі важливими є також вінчальні ікони, якими благословляють нареченого та наречену. На одній іконі зображений образ Спасителя, її після вінчання дають нареченому, а на другій — Пресвята Богородиця, цю ікону дають нареченій.
Перед вінчальними іконами наречені дають обітницю взаємної вірності та любові. Вінчальна ікона є сімейною реліквією і передається батьками своїм дітям.

Ікони можна ставити на окремих відкритих полицях чи поміщати іх в кіот, який захищатиме ікону від дій зовнішнього середовища і при правильному догляду за іконами, Ви зможете передати іх ще й своїм дітям.

Ікони можна ставити не лише в домашньому іконостасі, але і в кожній кімнаті, адже вони призначені для того, щоб нагадувати кожному із нас про постійну присутність Бога завжди з нами, а не тільки при читанні молитви.