Талант народжує натхнення, але натхненням керує майстерність.
Єліза Ожешко

Cусальне золото

Сусальне золото (сусаль) – тоненькі листки золота , або біметалу, наприклад, золото-срібло („двійник”), які найчастіше використовують в декоративних цілях.
Перша згадка про сусальне золото відноситься до періоду правління Південної та Північної династій Китаю. Історія виготовлення золотих листів налічує близько 1700 років.

Кольорова гамма

Чисте золото має жовтий колір. Червонуватий відтінок йому надає додавання міді. Срібло, що сплавляють з золотом в різних пропорціях, надає йому білий, жовтий і навіть зеленуватий відтінок. Сплав з 9% срібла і 32,5% міді надає золоту жовтогарячий колір. Так зване „біле золото” містить срібло та палладій.
В наш час сусальне золото виготовляється в широкій кольоровій гаммі. Воно може бути: білим, зеленим, лимонним, жовтим, жовтогарячим, червоним і – чистим (тобто без домішок).

Інші характеристики

Сусальне золото зберігають в книжечках, між листами яких вкладені листочки золота. Зазвичай книжечка містить 60 листків, розміром: 72*120(мм), 91,5*91,5(мм) або 80*80(мм) та ін. Товщина золотих листів від 0,13 до 0,67 мікрону. Вага книжечки, залежно від товщини листів, змінюється від 1,25 до 6 г. Книжки вагою понад 2,5 г. використовують для декорування виключно зовнішніх поверхонь, більш тонкі листи застосовують при позолоті різноманітних виробів та внутрішнього декору.
Використання сусального золота єдиний практичний метод позолоти різноманітних предметів, особливо масштабних об’єктів на зразок куполів чи скульптур.
Цей метод зберігає першість і дотепер, оскільки надає майстру повний контроль процесу позолоти.
Сусальне золото буває вільне та трансферне.
У випадку вільного золота, лист виймають ножем для позолоти, потім на спеціальній подушечці розрізають на шматочки потрібного розміру. Далі шматочки накладають за допомогою лампемзля на підготовану поверхню. Для роботи з вільним золотом потрібна неабияка майстерність.
Якщо листи трансферні, то це значить, що кожний листок, під тиском, розміщений на білий шовковий папір. У такому разі лист виймають та переносять разом з папером і після того як золото наклеїться, папір можна зняти. З таким золотом працювати значно простіше, воно наноситься як наклейка.
Існує також сусальне золото в рулонах, його відносять до трансферного, так як воно розміщене на підкладці.

Кулінарія

Так як чисте золото, що використовується при виготовленні сусалі, біологічно інертне і (завдяки надзвичайній м’якості) не здатне до утворення гострих країв, його доволі часто застосовують в оздобленні різних харчових продуктів. Воно навіть має власний код харчової добавки – Е175. Наприклад, в Індії поширене загортання дорогих солодощів у листки сусального золота та срібла. У Центральній Європі відомі алкогольні напої, в які додають шматочки сусального золота. В Японії екстравагантні бізнесмени демонстрували свій достаток, замовляючи в ресторанах „золочену” каву.

Слід пам’ятати, що чим чистіше золото і чим більше в ньому каратів, тим менш чутливою буде позолота до впливу навколишнього середовища та кліматичних умов.