Талант народжує натхнення, але натхненням керує майстерність.
Єліза Ожешко

Cусальне срібло

Срібло відоме людям з давніх часів. Вважалось, що основне значення срібла – моральна чистота, святість та цнота. Цьому посприяли такі якості срібла, як блиск та білизна. Не може не вразити і простір застосування срібла – використання в електротехніці, виготовлення дзеркал, монет, ювелірних прикрас, столових приборів, декоративне оздоблення та багато іншого.

В нашій свідомості срібло нерозривно пов’язане з золотом. Особливо яскраво це відображено у церковному ювелірному мистецтві. Золото втілює образ світла, світло – символ божественного. Срібло ж відображає живу людську природу. Разом з використанням сусального золота в іконописі, для оформлення церковних інтер’єрів часто застосовують сусальне срібло.

Процедура нанесення срібла – аналогічна позолоті сусальним золотом. Однак досвідчені майстри рекомендують нанесення на мордан, з обов’язковим захисним покриттям спеціальними лаками.

Сусальне срібло виготовляють шляхом багатоступінчастої ковки. Такий спосіб виготовлення дозволяє досягти високої якості продукції, надати сусальному сріблу такі властивості, як еластичність та блиск. В асортименті бувають листки сусального срібла різних розмірів та вагових категорій.

Воно ідеально підходить для декору інтер’єрів, використання в іконописі, широко застосовується у внутрішніх реставраційних роботах.